Покрай бременността ми и раждането на сина ми, сравнително често се сблъсквах с думата „постпартум“, основно в модерните статии, с които бях зарината, докато бях в очакване на голямата среща. Никой обаче не ми разясни какво означава постпартум период и как да се погрижа да имам красив и безоблачен такъв. Затова реших да Ви дам шанса да бъдете малко по-добре подготвени от мен, като Ви разкажа:

– що е то постпартум период и защо е точно толкова важен, колкото и бременността, ако не и повече;

– как обгрижват родилката, в периода след раждането, на различни места по света;

– как да се подготвите за този период още по време на бременността.

Що е то постпартум период и защо е изключително важен?
Когато напишеш думата „постпартум“ в търсачката, 90% от резултатите са за „следродилна депресия“. Макар да съм наясно, че думата постпартум не е много популярна у нас, този резултат истински ме изненада.
Защо да е логично да свързваме периода след раждане с най-негативната му версия?? Как можем да възприемаме бременността (която, за протокола, може да ни донесе, а и обикновено ни носи доста неудобства и кофти усещания) като прекрасен период и навсякъде да го описваме като романтичен, красив и хармоничен? Защо гледаме само на бременността с розови очила, а периода след появата на бебето остава в сянка?
Речниковото значение на думата постпартум е съвсем буквално следродилен. Постпартум периодът обикновено се определя като времето, в което тялото на жената се възстановява от бременността и раждането. Най-общо той се описва като шестте седмици след раждането, а някои специалисти считат, че трае, докато матката възвърне нормалния си размер, а хормоните – редовните си нива. Световната здравна организация го определя като най-критичен, но и най-пренебрегван период.
Това именно е периодът, в който се създава така ценната връзка между майката и бебето, когато то вече не живее вътре в нея. Тъй като малкото същество се адаптира към външния свят, обикновено цялото внимание е насочено към неговите нужди, а майката остава на заден план. А именно здрава, щастлива и спокойна мама е задължителното условие за здраво, щастливо и спокойно бебе. Точно затова в този период е от изключителна важност за майката да полагат грижи не само околните, но и тя самата. Сънят, пълноценната храна и хармонията в дома са задължителния минимум, с който трябва да е снабдена всяка една нова мама, а организацията по набавянето им е нейна отговорност, но не и задължение.

Постпартум периода по света
Четвъртият триместър, както още наричат следродилния период, напоследък започва да заема все по-важно място в световните практики и следродилната грижа за майката става неотменна част от пакета услуги, които са включени в традиционното и алтернативното здравеопазване. Тъй като този критичен период е свързан с редица социални, физически и емоционални промени, съвсем редно е младата майка да бъде обгрижена и подкрепена в извървяването на този нелек път.
Истината обаче е, че този период има своята важна роля в много култури по цял свят почти откакто свят светува (или поне едва оттогава са първите доказателства). Наречен с различни имена на различните места, периодът обикновено обхваща от месец след раждането, 40 дни или 2 месеца, а някъде и цели 100 дни. Навсякъде обаче е свързан с традиционни практики, забрани, ритуали и тайнства. Общото между всички е, че току-що родилата жена следва да лежи и да се възстановява от раждането в продължение на няколко седмици, дори то да е протекло без особени усложнения. Основната цел на новата майка в периода е да почива и, заедно с бебето си, да усвоява тънкостите на кърменето.
В Китай времето за застояване у дома (confinement) датира от 960 г. и включва елементи от китайската народна медицина, както и специални храни, които подпомагат лактацията. В някои региони са забранени посещенията на външни лица за поне 12 дни след раждането. Сходни практики се наблюдават и в Южна Корея, Виетнам, Япония и Тайланд. В Индия 40-дневния възстановителен период (jaappa) включва забрана за секс и освобождаване от домашните и религиозните задължения за младата майка. В Южна Америка периодът се нарича cuarantena (произлиза от думата „четиридесет“ и буквално се превежда като карантина), а дори в Европа старите родилни отделения са били наричани болници „за почивка на легло“.
У нас може да чуете от старите хора думата „лехуса“ (от гръцки – елеуса, в превод милостива), с която се нарича родилката, а народните вярвания също гласят, че майката и бебето трябва да бъдат в пълен покой през първите 40 дни след раждането. Редно е да не излизат навън, нито да бъдат обезпокоявани или посещавани, освен от близки на семейството жени, които да помагат със съвети за кърменето или с домакинската работа.
Тъй като във времето, в което живеем, най-близките ни роднини от женски пол (майка, баба, сестра, леля) често или са далеч, или нямат възможността или желанието да играят подпомагащата роля в този така важен момент от живота на една млада майка, все по-голямо е търсенето на постпартум дулата която да окаже необходимото съдействие и подкрепа в първите седмици след раждането, а и не само.

Подготовка за 4тия триместър… Мисия възможна?
Универсална рецепта за прекрасен постпартум период може и да няма, но ние имаме няколко съвета, които ще Ви помогнат да си създадете обстоятелствата за по-лесно преминаване през този период и ще Ви отдалечат максимално от рисковете, с които е съпроводен.

Планирайте! Планираме прекрасна бременност, планираме още по-прекрасно раждане. Планираме и стаята на бебето. Планирайте и Вашия постпартум период! Решете кой ще Ви помага за бебето когато имате спешна нужда от душ. Кой ще се грижи за домакинството и осигуряването на храната поне през първите няколко дни/ седмици. Запознайте с тези теми и Вашия партньор (ако имате такъв), за да добие и той представа за живота след раждането на наследника.

Помолете за помощ. Може би най-трудната задача за една майка, но от толкова голямо значение за пълноценното й съществуване. Просто бъдете директни и ясни кога и за какво ще имате нужда от съдействие. Обградете се само с любими хора. Всякакъв тип стрес, дискомфорт и неприятни усещания трябва да бъдат сведени до минимум. Сега не е моментът, в който да приемете на гости любопитната съседка от горния етаж, просто защото Вие с бебето сте по-важни от това какво ще кажат хората. Бъдете твърди и се ограничете от нежеланите контакти.

Погрижете се за себе си. Почивайте! В този период трябва да е забранено жената да хваща парцал, прахосмукачка, или да включва пералня или котлон. Намерете кой (в идеалния случай таткото на бебето, но често може да е майка, баба, близка приятелка или дула, на която имате доверие) да окаже необходимия съпорт. И поне за няколко седмици изключете от главата си мисълта за тези задължения и насочете цялата си мисъл към това мама и бебе да са в най-добрата си кондиция.

Бъдете предпазливи. Раждането е тежък и изтощителен процес и създава за тялото и психиката концентрирано количество стрес. След обикновено изтощаващата бременност, то е момента, в който имунната система на новата майка почти сигурно е на ръба на силите си. Сега трябва да се пазите от резки температурни промени, течение, вируси и всичко, застрашаващо здравето. Бъдете една идея по-отговорни към себе си и бебето си.

Бъдете позитивни. Големите промени в хормоналните нива след раждането често са повод за крайни емоции и мисли, наситени в тъмната гама. Намерете начин да продължите да правите нещата, които обичате и след голямото събитие. Грижейки се за себе си се грижите и за бебето си! Ако искате да прочетете съветите на една постпартум дула за позитивен следродилен период, изтеглете си безплатната е-книжка „5 съвета за един позитивен постпартум период“ тук.

Пожелаваме Ви прекрасен средродилен период! От Вас зависи!

Автор: Вл. Генова

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.