Как да планирате възстановяването си след раждането?

Ако очаквате бебе и вече планирате предстоящото раждане, не забравяйте да планирате и периода след появата на бебе! Обикновено не го правим. Прекарваме часове, четейки блог-постове и книги за бременност и раждане, но забравяме да научим повече за 4-тия триместър и неговите особености. Също така пренебрегваме изготвянето на постпартум план.

{ОЩЕ: Съставете вашия личен постпартум план като използвате този безплатен темплейт изготвен от сертифицирана постпартум дула!}

Постпартум периода може да ни подложи на голямо изпитание. Защо? Защото не само, че се възстановяваме от бременността и раждането, но също така се опитваме да разберем как да се грижим най-добре за бебе! В допълнение се борим и с липсата на сън! Нека си признаем – обикновено 4-тия триместър е по-труден, отколкото очакваме, особено за родителите, които стават такива за първи път. Физическите и емоционални промени често могат да бъдат изненада за много майки. Бях една от тези изненадани майки 😉 Като нови родители не очакваме тези предизвикателства затова и не планираме периода след появата на бебето. Вместо това ние сме убедени, че скоро след раждането всичко ще бъде отново същото както преди бременността. Но липсата на почивка поставя нас, майките, в  риск от усложнения (мастит, инфекции, следродилна тревожност или депресия и т.н).

Как би трябвало да изглежда постпартум периода?

Много култури по света имат така наречения период на „застояване“ след раждането на бебето. Този период на пълна почивка и възстановяване варира по дължина в различните култури, но обикновено трае около 40 дни. Вярва се, че тези 40 дни оказват голямо значение и определят следващите 40 години от живота на жената! В много от тези общества по-възрастна жена от общността или постпартум дула се грижи за новата майка. А от нея се очаква само да почива, да се възстановява, да кърми и да опознава бебе. Новата майка няма други отговорности! Колко хубаво звучи! За съжаление у нас от новата майка се очаква да се върне към домакинските си задължения преди да е физически или емоционално готова за това. Тъй като нашето забързано общество не насърчава период на „застояване”, аз вярвам, че бъдещите майки трябва да вземат нещата в свои ръце! Единственият начин да направите това е да планирате 4-тия триместър предварително!

Колко е важно да се погрижим за себе си през постпартум периода?

Ако не сте здрави, няма да можете да се погрижите за бебе и за семейството си! В тази връзка новите майки днес могат да се поучат от мъдростта на древните практики и да приемат подобен план за възстановяване след раждането. Не, това не е егоистично…. това е грижа за себе си и тя е напълно необходима! Моята мечта е всяка бременна жена да планира своя период на „застояване“ след появата на бебе. Някои обичат да наричат това наистина специално време – „мама-бебе месец“ (като меден месец :)). Но както и да го наречете, уверете се, че за поне 2 седмици след раждането ще си осигурите пълна почивка, през които ще се възстановявате и ще градите така специалната връзка между мама и бебе! Можете ли да се върнете към нормалните си дейности след само 2 седмици? Съвсем не! Но вие ще сте поели по пътя на едно добро възстановяване от бременността и раждането и ще сте поставили началото на успешно кърмене! Повечето специалисти, разбира се, биха препоръчали 6-8 седмици почивка преди да се върнете към дейностите от преди бременността.

Правилото 5-5-5 за възстановяване след раждане

Ето едно правило, което да имате предвид, когато изготвяте своя постпартум план. Нарича се „правило 5-5-5“ и то е постпартум рецепта за успешен „4-ти триместър“! В нашето забързано ежедневие е едно горе-долу добро решение/ вариант на 40 дневния период на „застояване“, когато не можем да го приложим в този му вид. И така, как работи? Лесно е. Когато планирате вашия „мама-бебе месец”, планирайте 5 дни В леглото, 5 дни НА леглото и 5 дни ДО леглото.

5 дни В леглото
Както предполагате, първите 5 дни след като се приберете с бебе у дома трябва да бъдат прекарани само в леглото. Разбира се, можете да гледате телевизия или да четете книга ако предпочитате, но го правете от леглото или от дивана. Единствените „дейности“ в тези първи 5 дни трябва да бъдат неща, които могат да се правят от тези места… сън, кратка дрямка, кърмене, четене, гледане на телевизия и почивка, почивка, почивка… В допълнение, можете да правите sitz бани или vaginal steaming сесии, да получавате масаж (масажът ще повиши нивата на окситоцин и ще даде възможност да подобрите циркулацията на кръвта след раждането) от специалист или просто лек масаж от вашия партньор. Уверете се, че приемате много течности и че има кой да се погрижи да получавате подходяща и прясно сготвена храна!
В идеалния случай, първите 5 дни е хубаво да ограничите гостите, така че мама и бебе да могат да имат много кожа до кожа контакт (skin-to-skin contact), докато изграждат кърменето заедно. Без много посетители, мама (и татко) са свободни да подремват колкото искат, без да се притесняват, че имат да обгрижват и забавляват появилите се гости. Ако обаче желаете да поканите някой, то поне нека да бъдат гости, които биха ви помогнали, а не натоварили!

{ОЩЕ: Прочетете още 24 правила, които да спазваме когато посещаваме новородено и които можете да изпратите на бъдещите посетители!}

Забравете за обличането през тези първи 5 дни! Просто останете в леглото. Позволете си да бъдете поглезени. Това е много кратко и приятно време за вас и вашето бебе и вие никога няма да си върнете тези първи 5 дни с него, така че защо да не опитате! Контакта кожа до кожа ще ви помогне за възстановяването ви и за изграждането на връзката между вас и бебе (дори и да не кърмите).

5 дни НА леглото
Следващите 5 дни, можете да имате повече движение, но се уверете, че по-голямата част от деня вие все още ще прекарате в почивка! Как точно да организирате деня си? Предлагам ви да ограничите времето си станали до 30 минути на всеки 2 часа. Така че 30 минути в движение и 90 минути в леглото. (или почивка на дивана) Не забравяйте, че ще бъдете будни през нощта така че ще се нуждаете от тази почивка. Много майки намират за полезно да останат в пижамите си. Когато се облечем е прекалено примамливо да започнем да отмятаме задачки! Друг плюс ако останем в пижамата е, че гостите не остават прекалено дълго! Те ще ви видят в халат и ще предположат, че не сте готови за дълги гостувания. (Това вероятно ще е вярно!) Не планирайте дълги разходки, нека бъде една кратка 10-минутна разходка на свеж въздух. А по-добро решение би било да поседите на удобна мебел на терасата или на двора. Ще имате достатъчно време за изпълняване на задачи в следващите дни и седмици! Ако започвате да чувствате липсата на социалния живот твърде много, не се поддавайте на изкушението да излезете, а поканете приятели у дома. Всеки ще бъде много развълнуван да ви види, както и бебе, така че не трябва да имате проблеми с намирането на посетители! Не забравяйте да прекарвате време и кожа до кожа с вашето бебе. Независимо дали кърмите или храните с бутилка, вашето бебе се нуждае от това специално време на прегръдки с мама! Контакта кожа до кожа има много ползи както за майката така и за бебето. Той е чудесен начин да се отпуснете и наистина ще спомогне за баласиране на хормоните ви след раждането! Затова не забравяйте да планирате достатъчно време за този контакт и през тези 5 дни!

5 дни ДО леглото
Добре, стигнахме до следващите 5 дни…. Останете близо до леглото! Какво означава това? Предполагам, че половината от деня ви все още ще се изразява в почивка, за предпочитане в леглото. Силно ви препоръчвам да ограничите времето си станали до един час преди да си починете отново. Това означава ли, че ще правите дълги разходки с бебето? Все още не! Не забравяйте, че идеята е да останем близо до леглото. Кратки разходки и дейности, които не включват физическо натоварване, са най-добри през тези 5 дни… Оставете домашните задължения на другите членове от вашето семейство и/ или на приятели. Ако имате крещяща нужда обаче да свършите нещо продуктивно освен да кърмите бебе, можете да сгънете дрешките на бебето докато сте на дивана! Продължавайте с контакта кожа до кожа заедно с честото кърмене на новороденото. Не се притеснявайте, ако бебето ви иска да се храни постоянно. Това е нормално за едно бебе на тази възраст и тези дълги сесии на кърмене наистина ще имат смисъл за изграждането на достатъчно количество кърма занапред!

Как да разбера дали прекалявам с почивката (ако въобще може да съществува такова нещо 🙂 )?
Ако следвате правилото 5-5-5 със сигурност няма да прекалите! Въпреки това ако решите да възобновите нормалните си дейности след навършване на 2 седмици от раждането на вашето бебе, то то е напълно възможно да претърпите неуспех. За щастие, вашето тяло ще ви подскаже, че не е готово. Слушайте го! Ако се чувствате уморени, уверете се, че подремвате през деня. Ако забележите, че лохиите се увеличават вместо да намаляват, то това е показател, че прекалявате с натоварването! Обърнете внимание на този сигнал и може да предотвратите сериозно усложнение през постпартум периода.

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: