Здравей Ваня, накратко за теб…

Аз съм Ваня Висарионова – майка, треньор, специалист по ресторативно движение, любител бегач, създател на спортен център Fit Baby Hot Mama и онлайн програмата “Не на диастазата”.

снимка: „Не на диастазата“

Разкажи ни повече за работата си с бременни и майки?
Повече от 8 години активно помагам на бъдещи и настоящи майки да се чувстват във форма и да възстановят естествената стойка на тялото си. С бременните дами работим от 12та гестационна седмица до последния ден от бременността. Помагам им да се чувстват добре и да се справят с неразположенията съпътстващи една бременност като болки в кръста и гърба, схващания, подувания и излишните килограми.

На настоящите майки помагам както в залата на живо, така и чрез онлайн програмата “Не на диастазата”. Освен да свалят излишните килограми след раждането им давам осъзнатост да обърнат внимание и на други проблеми, които биха могли да се появят след раждането. Диастаза, слабо тазово дъно, болки в гърба, болки в китките и др.

Какво представлява програмата „Не на диастазата”?
“Не на диастазата” е онлайн програма за ефективно и дългосрочно възстановяване след раждане. Продължава 12 седмици и включва упражнения и идеи за промяна на хранителните навици с цел по-бързото възстановяване след раждане. Всяка седмица момичетата получават мейл и от понеделник до неделя трябва да изпълняват едно упражнение и едно кулинарно предизвикателство. И така 12 седмици. Провеждаме програма съвмество с Маги Пашова и благодарение на участничките я усъвършенстваме с всяко следващо издание. Така вече имаме два допълнителни модула с техники за организиране на времето и техники за по-добър сън.

снимка: „Не на диастазата“

Всички участнички в програмата ли имат резултати?
Резултати имат тези момичета, които изпълняват програма. Можем да се похвалим с много добра успеваемост от почти 80%. Повечето момичета, които се записват за програмата обикновено са чули за нея от наша бивша участничка. Това е най-голямата награда за нас.

В какво точно се изразяват резултатите? Сподели ни някой пример.
Освен прибирането на диастазата, цялостно отслабване и стягане на тялото, придобиване на нови хранителни навици и желание за движение и спорт в ежедневието. Участничките споделят, че покрай тях, цялото семейство се променя – започват да излизат заедно на разходки, спортуват заедно, готвят и се хранят заедно.

Имаме много добри примери, които можете да видите на нашата страница “Не на диастазата”, както и на моята страница Fit Baby Hot Mama или да прочетете историите в нашия блог отново на страницата на Не на Диастазата. Гордеем се много с всеки един постигнат резултат. Не мога да назова само едно име.

След раждането променя ли се стойката на жената и какви са начините да върнем предбременната поза?
Да, променя се. Тъй като коремът тежи и дърпа напред, много често след раждането дамите ходят с изпъчен корем.

 снимка: „Не на диастазата“

Важно е още по време на самата бременност да си намопняме да държим коремът прибран между гръдния кош и таза и да правим много разтягания на прасците и на бедрата. След раждането, както виждате и на снимката, стойката се възстановява отново с разтягания и съзнателно изнасяне на тежестта на тялото назад върху петите.

Кога е оптимално да започнем упражнения след раждането и какви да бъдат те според теб?
Много е индивидуално. При естествено раждане се препоръчва да се започне с леки упражнения след 40ия ден. При раждане с цезарово сечение се препоръчва да се изчака 6 месеца. Все пак, както казах, е индивидуално. Мои клиенти, които са били активни през бременността, дори и родили със секцио се завръщат в залата на 40ия ден. Упражненията в началото са щадящи. По-скоро за наместване на тялото. Трябва да се правят много разтягания и да се използват леки тежести. Под леки тежести имам предвид не повече от тежестта на бебето и най-много 1-2кг. отгоре. След около 2-3 седмици в зависимост от това как се чувства майката натоварванията се увеличават и постепенно жената се връща към предишния си тренировъчен режим.

Как движението влияе на нашето емоционално здраве/състояние след появяването на бебе?
Положително 🙂 Обикновено татковците сами насърчават майките да спортуват и да се грижат за себе си, защото след това са по-усмихнвати, приветливи, търпеливи и спокойни. Когато човек се движи отделя хормони, които го карат да се чувства щастлив. Ако движението е навън сред природата, ползата е двойна.

Твоят съвет към новата майка..?
Опитай се да се отпуснеш, не се сравнявай с другите майки и се наслаждавай на майчинството, защото една година минава два пъти по-бързо от 9 месеца.
(Слушай себе си и тялото си! Важното е ти да си щастлива и да се чувстваш добре. Когато ти си добре и бебето и семейството ще са добре. Търси помощ от роднина/приятел, когато имаш нужда.)

Или от постпартум дула 😉

За връзка с Ваня:
Сайт: http://www.fitbabyhotmama.com/
https://www.nenadiastazata.com/

Фейсбук: https://www.facebook.com/FitBabyHotMama/
Инстаграм: https://www.instagram.com/fitbabyhotmama/

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: