Да имаш дула за раждане става все по-честа практика и у нас. Тъй като все повече майки се обръщат към дула за подкрепа, насоки и помощ по време на бременността и раждането, значението и ролята й също нарастват осезаемо. По-интересен е фактът, че жените у нас започват активно да се информират и да търсят постпартум дула, която да бъде до тях след като се срещнат с бебето си.

Но какво точно е постпартум дула? Този материал има за цел да разкаже повече за нейната роля, за да разберем как една постпартум дула може да повлияе на първите няколко седмици от майчинството – периода, през който се случва една най-значимите трансформации в живота на една жена (и не само).

 

Терминът постпартум се използва най-вече в САЩ, а у нас по-често използваме постнатален като термин описващ следродилния период. Постпартум като термин обаче е ориентиран най-вече към майката, докато постнатален е насочен към бебето. В този дух постпартум дулата е специалист обучен да помага на майката през следродилния възстановителен период, като й дава информация (доказана и полезна) и й осигурява емоционална и практическа подкрепа.

Тя помага на жената да встъпи в ролята си на майка с увереност и удовлетворение и й осигурява време и възможност да изгради така важната връзка с бебе, оказвайки й помощ в грижите за новороденото и помагайки й да балансира живота с рожба на ръце.

Както всеки, който има новородено вкъщи може да потвърди, бебешките бутилки, мръсните съдовете и прането се трупат за миг време и могат да попречат на вашето специално време с бебе. Или най-малкото на свободното ви съзнание, за да му се отдадете изцяло. Поради това постпартум дулата може да изиграе съществена роля в подпомагането на новата майка (и татко!) да се приспособят у дома колкото се може по-безпроблемно.

Разликата между дула за раждане и постпартум дула

Важно е да се изяснят разликите между двете роли. Когато хората чуят термина дула, през повечето време те автоматично го свързват с дула за раждане. Но има голяма разлика! Докато дулата за раждане обикновено присъства при раждането, за да го подпомогне, постпартум дулата не е част от него.

Въпреки че дулата за раждане обикновено ще ви подкрепи и в ранните етапи на следродилния период, всъщност постпартум дулата е човекът, който ще ви помага през постпартум (следродилния) период, когато животът може да е най-хаотичен.

Някои жени избират да имат само дула при раждането, други само постпартум дула, или пък комбинация от двете. Този избор е много индивидуален и нашият съвет към (бъдещите) майки е да го правят слушайки само и единствено собствените си желания и нужди, тъй като често дори най-близките ни хора нямат представа от какво имаме нужда в този така специален, но и предизвикателен период. 

Задачата на постпартум дулата е да помогне на семейството да намери своя нов ритъм, който включва и бебето. Най-често постпартум дулата помага на семейството за около 4 до 6 седмици след раждането, а при някои специални обстоятелства може да бъде до тях и за по-дълъг период от време.

Изключително често обаче постпартум дулата остава във връзка със семейството и проверява как вървят нещата и как се чувства най-вече майката, и след като отмине периода от месец и половина след раждането. Разликата е, че тогава обичайно майката се чувства далеч по-комфортно и подготвена и често няма нужда от толкова регулярна подкрепа.  

Имате ли нужда от постпартум дула

Промяната след появата на бебе винаги е голяма независимо дали става въпрос за вашето първо или пък пето бебе и постпартум дулата може да подпомогне всяко семейство в предизвикателството, което може да бъде 4-тия триместър.

Тя подкрепя не само биологични родители, но и семейства в случай на осиновяване, когато има много емоционално балансиране и изграждането на връзка между родителите и дете/ деца е ключово.

Други начини, с които постпартум дулата помага

Постпартум дулата може да помогне и да осигури подкрепа при кърменето, ако това е необходимо. Обикновено тя ще насърчи и даде увереност на новата майка и ще й помогне за коригиране позицията на кърмене например, както и при други проблеми/ въпроси, които може да изникнат в процеса на регулиране на кърменето в началото. Постпартум дулата винаги може професионално да разпознае кога е нужна по-специализирана подкрепа и ще насочи новата майка към IBCLC консултант, ако самата тя не е и такава.

Докато главният фокус на постпартум дулата е възстановяването на новата майка от бременността и раждането, тя допълва грижата за нея с помощ в грижите за новороденото (напр. смяна на памперси, помощ при къпане на бебе, помощ при хранене с АМ и т.н.), а изключително често постпартум дулата осигурява и питателни ястия за семейството. Важно е да отбележим, че за по-лесното и бързо възстановяване след раждането, тялото на новата майка има нужда от определени храни и постпартум дулата е запозната с тях.

В първите няколко дни и седмици новата майка може да се чувства изтощена и самотна, докато будува дълго през нощта и функционира на режим с прекалено малко почивка и бушуващи хормони. Затова може би най-важното, което може да прави постпартум дулата е да изслуша новата майка, да чуе историята й.  Постпартум дулата ще я окуражи да се погрижи и за себе си и да потърси помощ когато и е необходима. 

Постпартум дулата ще се стреми да изгради общност за новата майка, като я свърже с класове, групи и други професионалисти. Вземайки предвид специфичните обстоятелства и нужди в семейството, тя ще сподели източници на информация, контакти за обмен на информация или търсене на съвети и други.

Постпартум дулата успява да изгради специална връзка със семействата, а те от своя страна усещат, че тя е тяхното безопасно пространство. Подкрепата на постпартум дулата е лишена от предразсъдъци  и родителите свободно и без притеснение могат да задават въпроси и да споделят как се чувстват.

Когато имат помощта на постпартум дула родителите имат възможността да подремнат и да вземат душ – лукс след раждането на бебе! Родителите си позволяват глътка въздух когато постпартум дулата е до тях, но в същото време се научават и как да си ги осигуряват, винаги, когато имат нужда.

Обучението/Сертификацията на постпартум дулата

DONA International е лидер в обучението и сертифицирането в света на дулите. Обучението, през което преминава една постпартум дула обикновено е практическо, а в процеса на сертифициране дулата трябва да покрие редица класове, да изчете дадена литература и да осигури постпартум подкрепа на определен брой семейства, които да оценят работата й. 

Въпреки че може да варира от дула до дула, повечето постпартум дули са получили обучение за постпартум грижа и за подкрепа при кърмене, а много често постпартум дулата има и допълнителни квалификации в помощ на майката и в грижата за новородени.

Когато сте решили, че желаете подкрепа от постпартум дула

По силата на природата “мама винаги знае най-добре” и инстинкта и вътрешното усещане на една (дори бъдеща) мама са нещо, на което трябва да имаме доверие, дори да не успяваме винаги да си ги обясним.  Ето защо е важна личната среща с вашата бъдеща постпартум дула. Важно е да поговорите, да се опознаете, както и да зададете колкото се може повече въпроси, за да добиете представа за нея и за стила й на работа. 

Ако се чудите откъде да започнете, подготвихме за вас списък от най-важните въпроси, които бихте могли да отправите към вашата бъдеща постпартум дула:

Какъв вид обучение/ сертификация или опит имате?

Ще ми помогнете ли в процеса на изграждане на кърменето? (когато бъдещата майка има такива планове)

Защо сте решили да работите в тази област? (Ще видите тяхното „защо“ и ще знаете, че това е човекът за вас.)

Какъв е графикът ви? Свободни ли сте за моята дата на термин? Мога ли да ви се обаждам/ пиша при въпроси?

Какви конкретни услуги имате?

Каква е вашата оферта? (Цените за постпартум подкрепа обикновено варират, в зависимост от времето, за което наемате постпартум дулата и от тяхната квалификация и услуги. Ако семейството планира да наеме такъв специалист, чудесно е да помисли дали постпартум дулата предлага опция за предплащане или дори сертификат за подарък – фантастичен подарък за раждането.)

Докато много майки вече отделят време да създадат своя план за раждане, те често пропускат да направят своя постпартум план  – все пак той е също толкова важен, ако не и повече. А „след“ е, когато повечето майки (и татковци!) имат най-голяма нужда от подкрепа.

Желаете да се запознаете с постпартум дула и да разберете повече?

Свържете се с Асоциацията на българските дули и уговорете Вашата лична среща.

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: