Image: Physiofit

Разкажи ни повече за себе си и защо създаде Physiofit?
Преди 10 години за пръв път се запознах с темата за физиотерапия на тазовото дъно. Разбира се, това не беше в България. Първата ми реакция беше „Това никога няма да го правя!“. Е, след това се оказа, че тази тема така и не си тръгна от живота ми и до сега. Тук нещата не са се променили много от към адекватна информация и помощ от тогава. Затова главната ми цел е информираност на жените, подкрепа и до колкото мога да им помогна. В нашата страна, както и на много други места, жените нямат достъп до такива специалисти и е важно да бъдат максимално информирани и обучени как да си помагат. Physiofit беше естествено продължение на събитията, което отлагах доста години, най-вече заради неуредиците, които срещам по пътя си. След като родих двете си деца, някак си събрах повече смелост и реших да започна бавно, но да започна. Концепцията на студиото е насочена предимно към женското здраве, но тъй като и движението и спортът са били винаги част от живота ми, а и неизменна част от работата ми, комбинирахме двата аспекта, за да имат жените шанс и мотивация да продължат да се движат и след възстановяването си.

Защо консултацията с физиотерапевт след раждане е важна?
Всяка консултация след раждане е важна, за да се даде подкрепа на жената. За мен лично по-важната част е да дам реалистични очаквания (без да се насаждат излишни страхове) на жената какво и как да очаква от себе си, за да не се изненада ако след шестата седмица не е отново като на 23г. В мрежата циркулират прекалено много „страшни“ неща, които те очакват след раждане и понякога информирането и насаждането на страх имат тънка граница помежду си. Иначе в някои друго страни, жените след раждане задължително минават консултация и с физиотерапевт непосредствено след раждане, както и седмици след това.

На първата консултация, особено ако е още в болницата, се обръща внимание на изправяне и подпомагане след цезарово сечение, дихателни упражнения, обучение в правилни позиции за кърмене, връзка с и между корема и тазовото дъно и др.

На втората вече след като са минали няколко седмици, се обръща внимание на целостта и тонуса на тазовото дъно, дали има някакви функционални нарушения, изпускания, запек, хемороиди, смъкване, диастаза, болка, връщане към спорт и др.

Особено важна е консултацията ако има някакви оплаквания и нарушено качество на живот.

Как да разбера дали трябва да видя физиотерапевт още по време на бременността или след раждането на бебето ми?
Повечето жени, които идват по време на бременност искат просто да се подготвят за нея и за самото раждане. Друга част са тези, които идват с някакви оплаквания, като изпускане, болка и др. И третата, към която съм най-пристрастна признавам, са тези които просто искат да продължават да спортуват по време на бременността. Особено важна е срещата в последния триместър, даже в последния месец от бременността, тъй като тогава се правят много техники за релаксация на тазовото дъно, дихателни упражнения, подготовка за напъни, обучение, обучение, обучение!

След раждане най-често жените идват, когато вече са свикнали с малкото човече и са стигнали до момент, в който да се погрижат и за себе си, или ако усещат някакъв голям дискомфорт. Обикновено е най-рано след спиране на кръвотечението.

Image: Physiofit

Често срещана ли е инконтиненцията след раждането?
За съжаление не е рядкост. Добрата новина е, че част от нея се възстановява от само себе си в хода на възстановяването. Най-често се среща стрес инконтиненцията, при която жените се изпускат при създаване на повишено налягане в корема – кихане, кашляне, скачане и др. Има и инконтиненция по спешност и смесена. Причините са различни, но общо взето могат да се разделят на анатомични и на функционални. При първите има някаква промяна в самите органи (уретрата например) или на мускулатурата (разкъсвания). Важно е да се знае, че и при двата варианта е хубаво да се опита консервативен начин на лечение преди да се прибягва към операции, естествено има изключения и случаи, в които се налага. Понякога тези състояния се повлияват прекрасно с промени в навиците или с дадени упражнения и техники. Подобна е и картинката със смъкванията (пролапс).

Кърменето също играе роля, тък като в този период жената не е с обичайния си хормонален баланс.

Кои са другите проблеми, които водят жените при теб?
Пролапс, запек, болка в таза, болка по време на секс, диастаза, може би това са най-честите.

Image: Physiofit

Спомена диастазата – случва се често; Смяташ ли, че съществува известна заблуда сред обществото ни за причините и страха от нея?
Тя не просто се случва често, тя се случва при 100% от жените, които трябва да поберат размерите на баскетболна топка в корема си. Няма друг начин, измислен от тялото да се адаптира. И добре, че го има! Проблемът е, когато тази съединителна тъкан, която се разтяга между главите на големия коремен мускул, не се възстанови функционално и не може да предпазва коремната стена. Истината е, че никой не знае кои точно са сигурните фактори за развитие на голяма диастаза или още по-малко, кое точно ще помогне възстановяването й. Имаме само насоки и предположения. Някои от тях работят при някои жени, други не. Няма правилни и забранени упражнения за диастаза. Има обаче правилен начин на изпълнение и момент, когато да се включат.

Насадения страх от диастазата е голям. Фиксирането върху сантиметри и милиметри също не е най-същественото. По-важно е диастазата да е функционална и да може жената да контролира какво се случва там. Има случаи, когато се налага операция, но в повечето случаи не се. Добрите новини са, че диастазата има % на самовъзстановяване дълго след раждането (1-1,5г).

Но отново , всичко е индивидулано и няма готови рецепти, които да са приложими за всички.

Смяташ ли, че има нереалистични очаквания жените след раждането да възвърнат тялото си от предбременността много бързо?
За съжаление, да. Тази тема винаги успява да ме афектира. Някак си не разбирам защо всички го знаем, но продължаваме да го правим. Не си даваме сметка какви последствия имат дадени действия върху живота на останалите. Това, че някой се е възстановил за инстаграм за 4 седмици след раждането не значи че е точно така. Много е лесно да се подведем от социалните мрежи и още повече да се затворим за проблемите си. Рядко са тези, които споделят как се изпускат всеки път когато си вдигнат бебето или пък трябва да подпомагат изхождането си всеки път, или пък не могат да имат пълноценен сексуален живот. Повечето имат за цел да ни покажат колко е прекрасен животът им и подсъзнателно да искаме да сме като тях. Всяка бременност, раждане и възстановяване е различно. Просто, защото някой може не значи че и аз трябва!

Твоите насоки за безопасно връщане към упражненията след раждане?
Не разчитайте на Инстаграм и Youtube! Шегата настрана, аз не съм върл враг на социалните мрежи, просто на безразборното им ползване и злоупотребяване с тях.

Има много качествени програми за възстановяване и спорт след раждане онлайн, но нито една от тях няма да срещнете рекламирана като „6 упражнения за плосък корем след раждане“ или “ Как да върнем тялото си за 4 седмици “ и т.н. Залято е с програми на жени, които просто са спортували и имали деца. Това не е достатъчно. Проверявайте и проучвайте в какво инвестирате и на кого се доверявате!

Иначе моите съвети са да започнете скоро (след преценка на здравен специалист), но леко. Обръщайте внимание на дишането и не правете компромиси с болка и неразположение. Моята цел е да се изграждат устойчиви двигателни навици и потребност от движение.

Какво би посъветвала новата майка относно женското здраве/ грижа след раждането като специалист и майка?
Дайте си време, но и не отлагайте. Вече сме наясно, че майчиното благосъстояние е от съществено значение за това нa детето (и на таткото …) и въпреки това отлагаме грижата за себе си. Много често трябва да си я „крадем“ и това не бива да ни кара да се чувстваме виновни. Вярвам, че децата ни имат нужда от здрав пример, а не от виещи на свършили батерии роботи.

Също така, ако имате някакви оплаквания там долу, които да са системни и да повлияват качеството на живот, СПОДЕЛЯЙТЕ! Потърсете помощ, защото рядко нещата се подобряват от само себе си, след определено време. Откакто имам и момиченце, за мен стана водещ критерий да не се примирявам с нищо, с което не бих искала и тя да се примири.

Как нашите читатели могат да те намерят?
Сайтът ни е още в процес на разработка, но голяма част от информацията е там на: www.physiofit.bg

Може да ми пишете през него или на nadyadan@physiofit.bg

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: