Разкажи ни малко повече за себе си и за това как започна да се интересуваш от тази практика?

Здравей, Веси!
Както знаеш, преди 2 години се сертифицирах и за постпартум дула и оказвам подкрепа на жените през ранните седмици след раждане. Бях към края на обучението си, когато четях материал за менструацията – в него се споменаваше за практиката ‚vaginal steaming’, която имала спостобността да регулира женския цикъл. Така започнах да проучвам темата. Разбира се попаднах на Гуинет Поутроу, която донякъде прави практиката популярна в САЩ, но и бързо бива публично осмяна.

След което открих Кели Гарза, която последните години не само проучва корените, ползите и начините на прилагане на терапията, но и по това време вече има индивидуален опит с над 700 жени, на които VS /vaginal steaming/ помага да излекуват различни гинекологични оплаквания и включително да избегнат оперативна намеса.
Записах се на обучение при нея конкретно за прилагане на практиката по време на следродилния период и смея да кажа, че съм запозната с протоколите за прилагането й след раждане. В хода на обучението, Кели реши да промени формата и да разшири темите, които то покрива – материалът и тестовете се увеличиха в пъти. Така много бързо се оказа, че от позиция ‚близо до финала‘ се върнах ‚на старта‘.

Image: doulahood.mamafood

Добре, разкажи ни малко повече за тази практика – какво представлява всъщност и откъде произлиза?
Както и името ‚vaginal steaming‘ издава става дума за вагинална инхалация или напарване… На английски може да се срещне още като vaginal hydrotherapy и yoni steaming. На български все още й търся най-удачното име, засега я наричам ‚интимна парна терапия‘.
Това, което представлява, е седене над запарка с билки, чиято пара прониква във влагалището и утробата. Това може да се случи като ползваме специална за целта сауна /дървена кутия, в която тенджерката с билки се поставя/, може да пригодим стар стол или просто да застанем на колене над тенджерка и да увием около себе си голям шал, така че да запазим парата по-дълго.
Разбира се, наличието на дървена сауна много улеснява нещата – всичко е по-събрано, по-дискретно и най-вече по-удобно – особено ако протоколът препоръчва да седим над парата по-дълго. Коленете изобщо не се натоварват и можем да се отпуснем, вместо да бързаме да станем от дискомфорт.

Относно корените на инимната парна терапия – това е по-скоро универсална практика без едно единствено място на произход. Оказва се, че жени по цял цвят са я прилагали и продължават да я прилагат за справяне с различни неразположения от гинекологичен характер или като грижа по време на следродилния период.
Към ден днешен има сведения за употребата й в над 40 държави по света, сред които са Южна Корея, Виетнам, Китай, Индонезия, Турция, Литва, Швеция, Италия, Германия, Гана, Кения, Южна Африка, Хаити, Ямайка, Мексико, Перу, Гватемала, Хавай … и други.

Най-често терапията се прилага от акушерки на наскоро родили жени. Реално подпомагане възстановяването след раждане е причина номер 1 за съществуването на тази практика.
Също така обаче се използва като метод за подържане на добра хигиена след менструация, тъй като нежно извлича задържана кръв от тялото.
Използва се и за справяне с най-различни гинекологични проблеми.
Общо взето от първата менструация до менопаузата тази практика е важен инструмент за женска грижа на хиляди жени по света, от хилядолетия насам…
В една италинаска книга по акушерство от преди хиляда години, акушерка описва начините на използването й след раждане. Изгубвайки акушерките като основни обгрижващи лица на жените по време на и след раждане, ние губим знанието и за тази практика. За щастие в немалко краища на света практиката остава ‚жива‘ и днес по един или друг начин бива преоткрита.

Image: doulahood.mamafood

Ще изброиш ли още ползи от процедурата и в какви случаи би могла да помогне?
Процедурата би могла да помогне при: крампи, бактериални или гъбични инфекции, кисти, фиброми, тежък/дълъг/къс/отсъстващ/нередовен цикъл, фертилитет, ниско либидо, болезнен секс, вагинална сухота. Също така се използва при възстановяване след аборт и възстановяване след раждане. Не на последно място има ползи от употребата и при слабост в тазовото дъно и наличие на пролапс, както и в справянето с Ендометриоза.
Едно нещо е сигурно – вагиналната инхлация не боли, не струва скъпо и е алтернатива на оперативно и хормонално лечение.

Защо се прилага в следродилния период и какви са ползите от процедурата конкретно след раждане?
Ще цитирам Кели: „Използва се след раждане, защото се справя с всичко, разрешава всякви неразположения. И връща жената в формата отпреди бремеността – а това се счита за пълно възстановяване!“

Ако трябва да съм по-конкретна, бих изброила 8 ползи от терапията след раждане:

1.Пълно изчистване на матката и много по-бързо изчистване на лохиите.
Приели сме за нормално лохиите да изтичат в продължение 40 дни. Терапията ускорява изчистването, с което намалява риска от инфекции, намалява следродилните контракции, ускорява свиването на матката до нормалния й размер и също така подобрява начина, по който жената ще менструира отново.
2.Ускорява възстановяването на разкъсвания и шевове
3.Регулира елиминацията, справя се с констипация и болезнено уриниране
4. Подпомага стягането на вагиналния канал и по този начин предпазва от смъкване на органите. При наличие на пролапс може значително да подобри симптомите.
5. Намалява подувания и редуцира следродилни хемороиди
6. Разпределя водата в тялото – подобряваа кръвообръщението и потенето и по този начин подпомага разпределянето на задържана вода в тялото, а с това и физическата ни форма.
7.Увелиава производството на окситоцин
8. Адресира проблеми от миналото /кисти например/.

Ще ни разкажеш ли какъв е конкретният протокол след раждане?
Препоръчва се процедурата да се прави последователно в рамките на 30 дни без прекъсване /докато шийката на матката е все още отворена ефектът е по-голям/. В Камбоджа например практикуват вагиналната инхалация 90 последователни дни след раждане, което ще рече целия 4-ти триместър.
Стандартната продължителност на повечето места по света е наистина около 30 дни. Спрямо индивидуалното състояние на жената обаче се определя кога е безопасно да се започне с процедурата, конкретната продължителност на всяка сесия, дали сесията ще е дълга или къса, дали ще е с интензивна пара /което включва употребата на котлонче/ или деликатна пара и разбира се комбинацията от билки.
При определянето на протокол за терпаията се взимат предвид различни фактори като наличието на инфекции към момента, през бремеността и преди нея, продължителността на цикъла на жената и други.

Какъв е твоят опит с тази практика и използвала ли си я с други жени?
Личният ми опит е най-вече свързан с регулиране на месечния цикъл, който от изключително точен цял живот /на 28 дни/ през последните няколко няколко месеца започна постепенно да се скъсява – стана на 26, после на 25, 23 дни и в последствие имах цикъл 2 пъти в един месец. Само с няколко процедури в рамките на месец го върнах отново до 27 дни.
Относно опита ми с други жени – имам такъв с жени, на които съм била постпартум дула и са проявили желание терапията да стане част от цялостна грижа в този период. Наблюдението ми е, че при всичи тях лохиите действително се изчистват много по-бързо, при някои от тях бе намалена болка в следствие на шевове, болка в тазовото дъно като цяло и не на последно място на всички много им харесва и е начин да релаксират с или без бебе в прегръдка!

В началото спомена за използването на суана? Какво представлява тя? Може ли да се закупи?
Тази, която виждаш на снимката горе е моята, изработена вкъщи. Имам още една, която изработихме по поръчка за приятелка, но към момента я заемам на жени, с които работя.
Радвам се много да споделя, че Мила Банкова от „Нежно Биле“ ЕООД се е заела с производството на такива сауни, които са хем удобни, хем леки и буквално се събират в една торба. Можете да се свържете с нея на 0895959096.
Винаги остава варианта за приспособление тип ‚направи си сам‘.

Image: Нежно Биле

Има ли някакво проучване във връзка VS и затова как влияе през постпартум периода?
Неотдавна Кели Гарза, основател на Peristeam Hydrotherapy Institute съвместно с 3 други жени, проведе изследване за действието на терапията. Можете да се запознаете с резултатите тук:

или да изгледате видеото, представящо проведеното изследване тук:

Как да разберем повече за теб, за услугата и как да се свържем с теб при интерес за консултация?
Можете да ме откриете на сайта на Асоциация на българските дули или във фейсбук doulahood.mamafood. Докато не завърша цялото обучение обаче бих консултирала жени единствено за прилагане на терапията след раждане, тъй като дотам се свеждат компетенциите ми. Скоро, надявам се, ще мога да предложа повече.

Информацията в този сайт НЕ представлява медицински съвет. Молим първо да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: