Ти си ароматерапевт и майка. Каква е ролята и значението на 4-тия триместър за жената според теб?

Периодът след раждането на бебето все още е тема, запазена за бебетата, не за жените. В края на 3-тия триместър бебето вече се е родило, всички погледи и грижи са насочени към него. Как да го храни, как да го къпе, как да го облече, как да смени памперса и да направи масаж са теми, по които майката се е подготвила добре, посещавала е училища за бременни или е чела и знае какво да очаква.
Но какво се случва с нея самата, какво се случва с майката? Някой подготвя ли майката за промените, които предстои да се случат с нея след като роди? Някой работи ли целенасочено с бъдещите майки, за да им помогне да минат през тази трансформация осъзнато и с достатъчна увереност в себе си? Наясно ли е обществото ни и здравните специалисти с проблемите и трудностите, които среща жената след раждането и от каква емоционална подкрепа има нужда тя?
Моето лично мнение е, че се отдава много повече внимание на бременната жена преди и веднага след раждането. След това се очаква всичко да продължи както преди плюс това, че жената трябва да поеме грижите и за бебето. И повечето жени, с които се срещам и разговарям се стремят максимално бързо да се върнат към стария си начин на живот, да поемат отново грижите за дома, да готвят, да чистят, да изперат и т.н. Усещането ми е, че сякаш има някакво невидимо, но напълно осезаемо очакване от всички, дори и от самата майка, да се случи точно това. Аз самата го усещах, същото усещане споделят с мен жените по време на лекциите, които водя в Училищата за бременни и родители.
Tеорията за 4-я триместър накратко
Счита се, че еволюцията на човека е съкратила срока на бременността до 9 месеца. Ако бебето продължи да расте повече от 9 месеца, то не би могло да премине през родовия канал, тъй като главичката му ще бъде по-голяма като обиколка от самия родов канал. Други аргументи в защита на теорията за липсващия 4-ти триместър на бременността са наблюденията върху други бозайници. Техните бебета са готови за живота и се изправят на крака веднага след раждането. За разлика от човешките бебета, които не могат да държат главичката си изправена, зрението им не е добре развито и имат непрекъсната нужда от помощ и обгрижване. Човешките бебета се раждат преди да са напълно готови за света около нас и това води до редица последици – и за майката, и за бебето.
Чували сте, че в България, а оказва се и в много други страни, има едни 40 дни след раждането преди да се представи бебето на роднините и общността. След като разбрах за теорията за липсващия 4-ти триместър, погледнах на тази 40 дни по съвсем друг начин. Не случайно тази традиция се е запазила толкова дълго време, нали?
Моят личен опит
Признавам си, че не бях чувала за тази теория, а е толкова логично, нали? Времето след раждането на първото ми дете беше синоним на стрес и тотално изтощение. Бях студентка, гледах детето си абсолютно сама. Таткото, а и всички баби ходеха на работа, връщаха се уморени и имаха нужда от почивка, познато ли ви е? Бях денонощна смяна и ако имах повече от 2-3 часа сън на куп за денонощието, това беше невероятен късмет. Исках да си върна формата бързо и приключих с кърменето още на втория месец. Да, съжалявам за това, дълго време се чувствах виновна и се борих с тази вина. Второто ми дете се появи 10 години след първото в разцвета на кариерата ми. Беше много по-лесно да намеря всякаква информация за отглеждането и грижите за бебето.

Но с нито едно от децата ми не попаднах на каквато и да е информация за подготовка на майката. Цялата информация беше насочена какво да очаквам от бебето, а не какво да очаквам от себе си като майка, кое е добре да направя за мен след раждането, как да направя този период много по-приятен и изпълнен с положителни емоции без да се превръщам в робот или тотална развалина както емоционално, така и физически.
Всичко си дойде на мястото…
Когато второто ми дете беше на 2 годинки работата ми ме срещна с една от първите постпартум* дули в България – Весела Генадиева. До този момент като ароматерапевт аз много добре знаех как да помогна на майките със съвети кои етерични масла могат да използват за най-различни неразположения през бременността. Бях изчела всички клинични проучвания за ползите на етеричните масла във всеки етап от раждането – о, да, има такива! Но срещата с Веси беше преломен момент. Момент, в който виждаш цялата картина, подреждаш целия пъзел и всичко си идва на мястото. Първоначално като част от Мамма Бокс – първата кутия за мама и бебе в България, а впоследствие и като част от първото събитие за Постпартум грижа за майката в България, на което представих тези проучвания, разбрах колко важно е да се говори по темата за грижата не само за бебето, но и за майката. И колко по-спокойна и уверена щях да бъда, ако знаех всичко това, което ме очаква като майка предварително. Ех, само ако имах дори най-простичкия и несъвършен план за грижа след раждането тогава….
Но всичко това доведе до нещо, което изпълва с щастие и удовлетвореност всеки мой ден. Сега аз самата да съм част от плана за постпартум грижа или грижа след раждането за много жени. Помагайки им да имат по-пълноценен сън, да се справят с болката, стреса и емоционалната буря след раждането аз знам, че съм част от един вълшебен момент в техния живот. Момент, който ще помнят винаги и ще си го спомнят с усмивка. Ще се радвам, ако заедно планираме този момент, за да му се насладите пълноценно.

 

Как една бъдеща майка би могла да включи етеричните масла в Плана си за грижа след раждането?

Идеалния вариант е да се консултира със сертифициран ароматерапевт с опит с бременни и кърмещи жени, преди или докато жената е бременна. Така сме сигурни, че планът е съобразен с лични особености и желания. Тъй като периодът след раждането е период на големи изпитания, особено ако става въпрос за първо дете, може би бъдещата майка дори не би се сетила за някои от тях. Като например, че липсата на сън и почивка, хроничната умора може да влоши връзката с бебето и да е причина за следродилна тревожност и емоционална нестабилност. Тогава текстът по-долу е много полезен.
Накратко:

 1. Изберете сертифициран ароматерапевт с опит с бременни и кърмещи жени
 2. Направете план кои етерични масла биха били подходящи в зависимост от особеностите на бременността и предизвикателствата, които срещате през този период.
 3. Изберете предпочитан метод за използването им – локално, ароматно или и двата метода.
 4. Започнете преди раждането. Фокусът на тази статия е периодът след раждането, но ако бъдещата майка е избрала естествено раждане и иска да намали риска от епизиотомия например, е добре да започне поне месец преди раждането. А моят съвет е да опита маслата веднага щом разбере, че те могат да имат терапевтичен ефект. Аз самата за жалост разбрах за тях чак след като родих второто си дете и то по най-лошия възможен начин, борейки се за здравето му.
 5. Не всички етерични масла са еднакви! Запомнете това много добре, защото е изключително важно! Огромна част от тях са некачествени, разредени или просто химически синтезирани. Не искате това за себе си, нито за бебето си. Аз лично работя с терапевтичен клас етерични масла с марката dōTERRA. Тук можете да разберете повече защо.
 6. Изпратете ми имейл на info@healthyyou.bg, за да ви изпратя безплатно моята ароматна книжка за бременни и да се запознаете по-подробно с етеричните масла. Можете също така да си запишете час за лична среща с мен и да обсъдим всичко заедно.

 

Разкажи ни как може да използваме етеричните масла?

Два са основните начини, по които се използват етеричните масла по време на бременност, раждане и периода след това.
Локално
Подходящо разредени с базово масло за приложение върху кожата преди, по време или след раждане за успокоение и обезболяване, масажи, вкл. масаж на перинеума за подобряване еластичността на кожата, против стрии, за зарастване на рани, при белези, кожни раздразнения, успокоение на болката, при оточни крака и др.
Ароматно
В дифузер за ароматерапия или т.нар. арома лампа преди, по време и след раждане, за успокоение, намаляване тревожността, при изтощение, липса на енергия. Други варианти на ароматната употреба са капка етерично масло върху памучно тампонче за грим поставено в дланите, последвано от няколко дълбоки вдишания от длани, поставяне на памучето под или до възглавница, под формата на ароматен охлаждащ или успокояващ спрей и др.

 

А кои са най-подходящите етерични масла преди, по време и след раждането?

Ароматерапията в клиничната практика в България все още е твърде непозната. Макар че в практиката си познавам лекари и акушерки, които използват ароматерапията, това далеч не е масово и много малко жени въобще разбират за ползите от етеричните масла в периода на бременността, раждането и след това. Извън България обаче съществуват множество клинични проучвания за ползите на етеричните масла по време на раждането, както за вагиналното, така и за секциото.
Етерични масла преди, по време на и след раждане
Frankincense (Тамян) – подпомага дишането, намалява стреса и тревожността
Chamomile roman (Римска лайка) – успокоява нервната система, облекчава напрежението и стреса
Lavender (Лавандула) – лек обезболяващ ефект, успокоява, противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо действие, противовирусно
Clary Sage (Салвия) – лек обезболяващ ефект, подобравя дишането и мускулния тонус, подпомага раждането, маточен стимулант
Geranium (Гераниум) – подпомага тъканите за избягване на епизиотомия, подпомага зарастването на наранените тъкани, антидепресант, подобрява дишането
Lemon, Mandarin, Orange, Grapefruit – енергизират, подобряват настроението, повдигат духа, вдъхват увереност, противовирусни, антисептични, дезинфекциращи
Spearmint – освежава, подобрява концентрацията и фокуса, енергизира

 

Как точно да използваме маслата ПРЕДИ раждане?

В Дифузер/Арома лампа
Изберете едно от посочените масла или комбинация от няколко масла и включете дифузер в стаята си преди раждането или в предродилна зала, ако условията позволяват. Мечтая за времето, когато това ще бъде рутинна практика във всяка предродилна зала.
Алтернативен вариант: капнете предварително 2-3 капки етерично масло върху нощницата си в областта на раменете и на китките си. При нужда просто завъртате глава и вдишвате дълбоко. От топлината на тялото, ароматът ще се носи сам навсякъде около вас.
Клинично проучване на ефекта от употребата на етерично масло от Портокал по време на ранната фаза на раждането преди получаване на пълно разкритие (3-4 см и 6-8 см) показва намаляване на тревожността и безпокойството. Освен това освежава, ободрява и връща силите за финалната права.
Локално приложение
Обезболяващ бленд за предродилна зала
3 капки Lavender,
2 капки Marjoram/Wild orange,
2 капки Clary Sage,
1 капка Spearmint и
1 капка Chamomile roman в 30 мл. базово масло.
Масажирайте нежно гърба от тила до кръста. Масажът облекчава болката на 87% от жените.

 

Как точно да използваме етеричните масла ПО ВРЕМЕ НА раждането?

Раждане с цезарово сечение
Ефектът на етеричното масло от Лавандула за намаляване на постоперативната болка и нуждата от медикаментозно обезболяване след раждане с цезарово сечение е доказан в клинично проучване. Групата, която приемала инхалаторно на всеки 4 часа след оперативната интервенция масло от Лавандула, показала по-ниски нива на постоперативна болка и по-малко нужда от допълнително медикаментозно обезболяване. Конкретните данни са намаление на болката с 40%, а на нуждата от медикаментозно обезболяване с 55%. Удовлетвореността на жените от приложения метод на обезболяване в групата, третирана с Лавандула е достигнал 90%.

Етеричното масло е използвано инхалаторно т.е. накапване на няколко капки етерично масло върху памучно тампонче и вдишването му от длани на всеки 4 часа.
Нормално раждане
Клинично проучване на ефекта на маслото от Лавандула при нормално раждане показва значителна разлика както по отношение на перинеалната болка, така и по отношение на изтощението и стреса след раждането. Конкретните данни са намаление на физическата и перинеалната болка с 40 пункта, а на стреса и изтощението с 35 пункта.
Етеричното масло е използвано инхалаторно т.е. накапване на няколко капки етерично масло върху памучно тампонче и вдишването му от длани на всеки 6 часа.

 

Как да използваме етеричните масла СЛЕД раждането?

В периода след раждането 80% от майките усещат умора, безпокойство, нервност, физическо изтощение, проблеми с кърменето, недостатъчен, разпокъсан сън, изтощение от непрекъснатите грижи за бебето, болка, емоционална нестабилност.
Клинично изследване на употребата на няколко различни етерични масла като Иланг-иланг, Лавандула, Лимон и Портокал в периода от 1-ви до 18-ти ден след раждането показва значително намаляване на умората и успокоение на майките.

И така майката се пита за какво да се погрижи най-напред СЛЕД раждането?

Да, за бебето, по преди всичко то има нужда от здрава и щастлива майка! Така че нека разгледаме няколко ключови момента, които ще й помогнат да бъде точно такава!
Осигурете си сън
Знаете ли, че в едни отминали времена, лишаването от сън е било използвано за мъчение на пленници? Ние жените приемаме лишаването от сън доброволно и често не обръщаме много внимание на проблемите със съня. Но те са ключови за огромен брой физиологични процеси в тялото. Различните по тежест състояния свързани с влошаване качеството и продължителността на съня, често водят до намаляване на концентрацията и способността за правилна преценка на ситуацията, трудности при извършването на ежедневните дейности и повишена раздразнителност на майките, а в най-лошите до депресивни състояния. Дори леките нарушения на съня могат да имат голямо отражение върху качеството на живот на жените и връзката им както с бебето, така и с таткото.
Затова приоритет номер 1 след раждането е да си осигурите достатъчно сън. Забравете за готвене, чистене, пазаруване и други дейности, които могат да бъдат делегирани на бащата или на други близки. Съхранявайте енергията си, почивайте или спете във всеки възможен момент. Използвайте това време да си почивате, да изградите връзка с бебето си и ако сте решили да кърмите – да поставите основите на едно успешно кърмене.

Как ще помогнат етеричните масла за един по-добър сън? Клинични проучвания са доказали положителния ефект от употребата на етерично масло от Лавандула за период от 8 седмици след раждането. Лавандулата е прилагана ароматно (на памучно тампонче) вечер преди лягане за 10 дълбоки вдишвания. Опитайте още следните масла за добър и релаксиращ сън – Бергамот, Иланг-Иланг, Римска лайка, Майорана, Петитгрейн, блендовете Balance и Serenity.

Най-лесния и безопасен начин за ароматно приложение на етеричните масла е в дифузер или т.нар. арома лампа. Дифузерът е устройство, което се пълни с вода, в която се накапват 3-5 капки етерично масло. Посредством ултразвуков модул водата и етеричното масло се превръщат във фина мъгла, която изпълва стаята. Препоръчвам да имате такъв уред вкъщи и да го използвате активно. Всички ползи на този уред вижте тук. Как да ползвате уреда, ако заедно с бебето спите в една стая, вижте тук.

За добър сън Лавандулата може да се приложи и локално върху кожата, подходящо разредена с базово масло на активните точки на тила или гърба, както и на стъпалата, да се вземе релаксираща вана цялостно или само на стъпалата, да са накапе на възглавница или памуче, която да сложиш под възглавницата си.

{ОЩЕ: 9 начина да се справите с недоспиването след появата на бебе, откриите тук!}

Погрижете се за емоционалното си състояние
Сънят ще помогне много да се възстановите бързо след раждането, но ще ви отнеме повече време да възвърнете емоционалната си стабилност. Това е напълно нормално. Осъзнавайки каква отговорност носите, колко зависимо от вас е бебето, но и вие от него, е възможно да изпитвате смесени чувства в началото, особено ако нямате подкрепата на близките си и сте 24/7 с бебето.
Затова приоритет номер 2 след раждането е да запазите спокойствието си. Личното ми мнение е, че това би могло да се случи най-лесно, ако по време на бременността си, бъдещата майка се е погрижила да се запознае какво я очаква и какво ще се случи с нея самата след това. Не се нагърбвайте с всичко, делегирайте отговорности на бащата, както и на други близки или роднини, които искат да помогнат. Препоръчвам на майките да се свържат с постпартум дула, която ще им помогне да съставят своя план за след раждането, така че всеки да знае как може да помогне и да е полезен.

{ОЩЕ: Свържете се с Асоциация на българските дули, за да потърсите вашата постпартум дула тук!}

Но ако все пак сте пропуснали тази подготовка, нямате много помощ от близките си или усещате прекалено много негативни чувства, тревожност, раздразнителност, разстройвате се лесно и се чувствате без сили, ето няколко етерични масла, които ще помогнат за възвръщането на усмивката. Това са Бергамот, Лавандула, Див портокал и всички цитруси, Римска лайка и Иланг-Иланг. Просто вдъхнете от шишенцето няколко дълбоки вдишвания и усетете техния страхотен аромат.
Можете да ги използвате и в арома лампа, под формата на спрей, под въглавницата или в банята.
Погрижете се за интимната зона
Независимо как сте избрали да родите, погрижете се за себе си! Ето няколко идеи за възстановяване, които ще ви помогнат бързо да възвърнете формата си и да бъдете отново себе си.

 • Грижа за перинеума при нормално раждане – ако раждането е минало нормално, зоната на перинеума може да бъде травмирана и до усещаш болка, парене, подуване и дискомфорт. Ако се е наложило да бъде направена епизиотомия, то болката може да е доста силна и да не можеш да сядате нормално 7-10 дни. В този случай бих препоръчала да използвате маслата от Лайка и Лавандула под формата на спрей и да нанасяте в зоната всеки път, когато използвате тоалетната. Също подходящи масла за тази зона са Гераниум и Тамян.
 • Грижа при раждане секцио – ако раждането е било секцио, то има рана, за която е добре да се погрижите. Може да използвате едно страхотно кремче с 5 супер масла за кожа – CorrectX или да си направите свое от Лавандула, Тамян и Римска лайка например. Изчакайте раната да зарастне. През това време може да мажете с кремчето зоната около раната, но не и върху нея. Когато раната е зарастнала и конците са свалени, може да приложите кремчето и върху нея.

Обърнете внимание на храненето
Мит е, че бременната и кърмещата жена трябва да се храни като за двама. Но храната, която поемате трябва да е пълноценна и има значение. Храната има значение, за да възстановите силите си, за да имате кърма и за да се чувствате добре.
Позволете на таткото или на някоя баба да ви приготви вкусна, питателна и топла храна.

 • При стомашни проблеми – ако имате стомашни проблеми след раждането и не ходите редовно до тоалетна, опитайте с масло от Лимон, Лайка, Джинджифил или Лавандула. Разредете 1-2 капки с малко базово масло и нанесете в областта около пъпа в посока на часовниковата стрелка. Поемайте много течности и не допускайте дехидратация, особено през лятото. Плодовете и зеленчуците са в изобилие сега. Изберете максимално чисти и не се лишавайте от енергията, с която ще ви заредят.

Не спирайте да бъдете красиви
Независимо дали става дума за косопад, за белези от раждането секцио, за стрии, погрижете се да имате време само за себе си, в което вие самите решавате какво да правите. Ето някои идеи как да се почувствате красиви и да решите някои често срещани проблеми.

 • При косопад след раждането – подходящите масла са Лавандула, цитруси, Гераниум, Иланг-Иланг, които можете да смесите с базово масло от бадем, кокос, жожоба или друго по ваш избор и да правите маска за косата си 1-2 пъти седмично. Може да добавите и 2-3 капки в шампоана 1-2 пъти седмично.
 • При стрии – Лавандула, Гераниум, Тамян и Лайка са чудесни масла против появата на стрии. Може да добавите в базово масло по избор и да нанасяте на засегнатите зони 1-2 пъти дневно.
 • При отоци на краката след раждането – с първото ми дете не ми се беше случвало. Но с второто ми дете около 2 седмици след раждането имах огромни отоци от коленете до стъпалата. В този случай подходящите масла са Петитгрейн, Гераниум, Майорана и цитруси. 2-3 капки смесени с малко базово масло във ваничка за крака или в освежаващ и охлаждащ спрей през лятото ще ви помогне за лекота и свежест и ще подпомогне дренирането на отоците.

 

Би ли ни казала няколко думи за финал?

Да бъдеш родител е може би най-отговорната и трудна работа на света! Раждането е огромна промяна за всяка жена. Предизвикателствата и трудностите, пред които тя за пръв път се изправя в отглеждането на новорденото, различните съвети, които получава от роднини и близки, ревност от братчето или сестричето на новороденото, съпруг, който се чувства изоставен, страхове да не се случи нещо на бебето докато спи, или дали ще е здраво и още, и още…
Етеричните масла са от особена важност в този момент, защото могат да подпомогнат връщането на баланса, да повдигнат настроението, да засилят мотивацията, да енергизират и освежат, като в същото време предпазват от вируси и пречистват въздуха у дома. И това не е нищо ново! Защото ароматерапията съществува от хилядолетия и е преминала изпитанията на времето.

Ароматерапията е толкова древна, колкото човека. Етеричните масла се споменават дори в Библията, използвали са се от древните гърци, египтяни, източни народи и др. Интересна е историята с раждането на Христос, която всички знаем. Но не всеки знае, че даровете, които тримата мъдреци му носят са злато, тамян и смирна (последните две са едни от най-търсените и скъпи етерични масла днес), а в древността ценени като злато.
Всеки ден без дори да подозирате, вие практикувате ароматерапия: сутрин, когато миете зъбите си и усещате освежаващия аромат на мента или цитруси, когато излизате навън и ползвате любимия си парфюм, когато преглъщате топлия чай от мащерка и се наслаждавате на неговите ароматни молекули, които тялото ви е опитвало в продължение на хилядолетия и познава отлично.
Затова етеричните масла са изключително подходящо натурално и ефективно средство в подкрепа на здравето, но следва да се употребяват разумно и внимателно, защото са 50-70 пъти по-концентрирани от билките. Например: 1 капка етерично масло от Мента е равна на 28 чаши чай от мента. Ето защо и едно от най-важните правила в ароматерапията е: Ниски концентрации, често приложение! Разреждането е основен принцип в ароматерапията, затова е важно да запомните, че етеричните масла никога не се нанасят директно върху кожата, а винаги се използва базово масло, което да ги разреди. Тези ароматни масла са една съвсем натурална алтернатива или допълнение при най-различни проблеми. В периода на бременност и след раждането, когато не е желателно да приемате стандартните лекарства, които до преди това са помагали, помислете за терапевтичните етерични масла.

Ще си радвам да ви помогна и заедно да превърнем периода на бременността, раждането и времето след това в незабравимо и вълнуващо преживяване.

Повече за мен, моята лична история и път, вижте тук.

Използвани източници:
Worwood, V., 2016, The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy
Price, Sh., Price, L., 2012, Aromatherapy for Health Professionals
Tisserand, R., Balacs, T., 2000, Essential Oil Safety, A Guide for Health Care Professionals
Tisserand, R., 2001, The Art of Aromatherapy
Worwood, V., 2000, Aromatherapy for Healthy Child
AromaTools TM, 2017, Modern Essentials
International Federation of Professional Aromatherapists, 2013
Lea Harris, Certified Clinical Aromatherapist, Using Essential Oils Safely During Pregnancy & Breastfeeding

За връзка с Дани (Даниела Сечкова – сертифициран ароматерапевт):
T: +359 (0) 88 814 9007
E: info@healthyyou.bg
FB: https://www.facebook.com/HealthyYouBG
W: www.healthyyou.bg

постпартум* – следродилен период, 4-ти триместър

 

Етеричните масла не са лекарства! Винаги се консултирайте с лекар относно вашето здраве и употребата на етерични масла!

Ще харесате и...
error: