Сънят може би е една от най-дискутираните теми сред новите родители. И за съжаление нищо не може да ви подготви за физическото и психическо изтощение, което едно новородено неизбежно ще внесе в живота ви.

Изследвания сочат, че средно новата майка губи 400-750 часа от съня си само през първата година на детето. Това са 50 нощи! Недоспиването може да окаже огромно влияние върху нея както физически, така и емоционално, и да засегне нейните взаимоотношения, особено тези с партньора й. Тук е важно да се спомене, че бебетата са различни и някои започват да спят за по-дълги периоди през нощта по-рано от други, но в първите дни и седмици е нормално всички бебета да се събуждат често, тъй като стомахчетата им са малки и се нуждаят от редовно хранене!

Големия ми син беше, и е, чудесен поспаланко. С него, като бебе, аз бях от онези майки-късметлийки, чиито бебета от малки не се будят за хранене през нощта. Ляга рано и има дълбок сън. Е, разбира се, тъй като ляга рано, рано и се събужда, но това се преживява 😉 Ситуацията, обаче, не беше съвсем такава с по-малкия. И въпреки че не се хранеше вече, неговия сън беше неспокоен и той продължи да се буди през нощта чак до 2-годишна възраст.

И така този пост не е за това как да „научите“ бебето да спи повече – някои бебета им отнема повече време да започнат да спят през цялата нощ без значение какво правите. Този пост е за това как вие да се справите с липсата на сън, независимо дали сте в ранните постпартум седмици или си имате тодлър, който все още често се събужда. По-долу са моите съвети за това как да се погрижите за себе си, както физически, така и емоционално, така че да можете да оцелеете с по-малко сън, без да загубите ума си!

Помолете някой, на който имате доверие да се грижи за бебе, докато вие подремнете – може да помолите вашия партньор, роднина или близък приятел да се грижи за бебе поне за малко. Може да отидат на разходка с бебе, ако времето го позволява или да останат у дома, ако така ще се чувствате по-спокойни и ще можете да поспите.

{ОЩЕ: Запознайте се и с подробности за моята постпартум грижа за по-лесно встъпване в Майчинството тук!}

Вечер лягайте за сън преди полунощ – всеки час преди полунощ се равнява на два, когато става въпрос за качество на съня. Затова се уверете, че сте в леглото преди часовникът да удари 12, така че сънят, който успеете да получите, макар и прекъсван да е с по-добро качество и следователно по-укрепващ и по-възстановяващ силите ви.

Рутина преди сън и за вас – не само бебе се нуждае от такава, но и мама. Тя ще ви успокои и ще можете да заспите по-бързо. Например можете да се поглезите с топъл душ, топла напитка и релаксиращ самомасаж. Правете всичко това всяка вечер преди сън след като децата заспят.

Осигурете си 4 часа сън наведнъж – цикълът на сън при бебето е 45 минути, цикълът на сън при възрастния е четири часа… не е чудно, че се чувствате изтощени. Направете всичко възможно, за да си осигурите четири часа сън без прекъсване. Това не винаги е възможно, но обмислете и помолете партньора си да ви отмени през нощта или оставете бебето на грижите на вашата майка за един следобяд. Подгответе предварително изцедена кърма и си сложете тапи за уши, ако необходимо.

Активно релаксирайте – медитация, пеене, различни техники на дишане… всички те предизвикват същите мозъчни вълни като при сън. Използвайте всяка техника за релаксация, която ви харесва по време на дългите часове, прекарани в кърмене или приспиване на бебето.

Image by Unsplash

Приемайте мултивитамини – продължете да приемате пренаталните си витамини дори след като бебето се роди! Много майки спират да приемат всички добавки, които са вземали, а те са толкова необходими в периода на възстановяване! Нашите енергийни и хранителни нужди нарастват след раждането поради това че тялото ни се възстановява след бременността и заради кърменето.

Тялото ви има нужда от магнезий – магнезия е минерал необходим за производството на енергия. Също така е важен за хормоналното ви здраве и може да ви предпази от следродилна тревожност. Можете да го вземете като добавка или да си го набавяте чрез храната – листни зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни. Нашето тяло абсорбира магнезия най-добре чрез кожата, така че топла вана с Епсом/ магнезиева сол (Epsom salt) може да направи чудеса!

Увеличете приема на мазнини – нашите мозъци изгарят мазнини при производството на енергия, така че консумирайте мазнини като масло, гхи, яйца, ядки и масла от например кокос, от ленено семе и от коноп – всички са чудесна храна за него. Така лошата концентрация, умората и т.н, появили ли все в резултат от липсата на сън, ще намалеят.

Power дрямка – представлява много кратка дрямка, от която се събуждате точно преди фазата на дълбок сън. 10-15 минути сън са достатъчни, за да намалите раздразнението и когнитивната умора. Така избягвате тежестта, която се изпитва обикновено след по-дълга дрямка. Ползите от този вид дрямка траят почти три часа, така че си осигурете power дрямка всеки път, когато бебето ви спи, за да оцелеете през деня.

Надявам се, че тези съвети ще ви бъдат полезни, но бих искала да ви уверя, че тази фаза не е вечна. И етапът с липсата на сън за мама скоро ще премине. А междувременно си напомняйте, че това е временно, грижете се за себе си (така се грижите и за бебе :)) и се освободете от всякакви очаквания. А когато, за пореден път, утешавате бебе през нощта, знайте, че има още много майки будни точно в този момент, обгрижвайки своите рожби и чудейки се, точно като вас, кога ще се наспят…

С много любов, от една лишена от сън мама към друга – Vesela G

 

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: