Празниците в края на годината чукат на вратата и еуфорията е навсякъде около нас. Коледна украса, светлини, елхи, брадати дядовци в червени костюми, подаръци, промоции, червено вино, тлъсти рецепти… С две думи – пълна лудница!
Не съвсем пълна е лудницата обаче до момента, в който не я посрещнеш с бебе. Ако и вие сте от щастливците, които тази година ще празнуват с няколкомесечен член на семейството (особено ако ви е за първи път), пожелаваме ви късмет! Ще имате нужда от него ?
Освен от късмет обаче, ще трябва да се въоръжите с търпение и самоирония и определено ще ви се отрази добре да се запознаете със съветите за оцеляване, които събрахме, за да ви улесним. Да не губим време, ами да започваме подготовката.

Приемете, че всичко ще бъде различно
Неслучайно това е съвет номер 1, към който ви съветваме да се връщате всеки ден от декември, в който ще ви дойде до гуша от предпразничната еуфория. Вероятно ще искате да зарежете всичко и да отидете някъде, където не знаят какво означава думата „Коледа“ и не са и чували дори за белобрадия старец с наднормено тегло. Далеч по-лесно ще ви е, ако приемете, че всичко вече е различно и това в никакъв случай не означава по-лошо. Всичко зависи от вашата гледна точка и от начина, по който изберете да възприемате всичко около себе си. В интерес на истината, този съвет върши също толкова добра работа и през всички останали месеци в годината. До един! ☺

Останете си у дома
По-голямата част от българите сме свикнали да пропътуваме половината страна (минимум) и да заседнем на трапезата с близки и далечни роднини, с които да се състезаваме кой колко може да изяде и да изпие. Ами бебето ви е чудесна причина да си дадете почивка от този празничен гастрономически маратон. Всички знаем, че пътуването с бебе е изпитание. Корито, кошара, козметика, дрешки, количка и играчки са само най-основния списък от багаж, който трябва да стегнем, да пренесем до колата, да го съберем в багажника, да разтоварим…и само след миг да започнем същата процедура, само че в обратен ред. И „изненадващия“ снеговалеж в комбинация с плачещо бебе със сигурност не подпомагат тези дейности, нито благосъстоянието на нервната ви система. Тази година си спестете всичко това и поканете най-близките си хора да дойдат на уютна вечеря при вас (като непременно предварително разпределите кой каква част от менюто да приготви). Така едновременно ще запазите спокойствието и хармонията на празника, и ще прекарате повече качествено време със семейството си.

Погрижете се за бебето си
Не че не го правите всеки ден. По цял ден. И нощ, разбира се! ☺ Но по време на празничните дни, най-разнообразни близки и далечни роднини и приятели сякаш изведнъж се сещат, че искат да прекарат време с вас и да гушкат бебето. То обаче, както добре знаем, не е плюшена играчка и има своите нужди. Именно вие сте човекът, който най-добре ги познава и може любезно да ги разясни и защити пред всички, които искат да го „полюшкат само за 5 минути“, защото „какво ще му стане от един път“ или пък от „малко захарче във водата“. Не се притеснявайте на моменти твърдо да устоите, защото все пак става въпрос за доброто настроение и състояние на първо място на новороденото, а едва след това на всички останали.

Погрижете се за себе си
Както минуси, струпването на хора около вас по празниците носи и своите плюсове. Изберете хората, на които имате доверие и делегирайте част от дейностите, с които сте затрупани, когато сте сама вкъщи с бебето, когато всички останали са на работа или по своите важни задачи. Оставете свекърва ви да сготви обяд, майка ви да изглади бебешките дрешки, а таткото да разходи бебето, например. Отидете на лежерен брънч с приятелки, на маникюр или просто да подишате чист въздух в парка, без детската количка. Направете нещо хубаво за себе си и се опитайте да си насрочите минимум една такава „среща със себе си“ седмично независимо дали е в празничния сезон или извън него. Между другото, следобедната дрямка не се брои, но пък задължително намерете възможност да си осигурите и такава в коледната лудница!

Подходете алтернативно
Ако не държите на традициите и сте отворени към по-различен начин на посрещане на празничните дни, помислете за варианти как да го направите с минимални усилия от ваша страна. Поръчайте храна от някой ресторант, отидете на кратък поход в близката планина или се отдайте на някое хоби – рисуване, четене на книги, разглеждане на албуми със стари снимки и т.н. Бъдете в хармония със себе си и семейството си. Това е единственото задължително условие за щастливо бебе и светли коледни и новогодишни празници!

Весела Коледа!
XOXO

Автор: Вл. Генова

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: