Съществуват ли правила, които да спазваме когато посещаваме новородено? Разбира се 🙂
Като постпартум дула често ми се налага да помагам на новите родители да определят основни граници, с които да се съобразяват и приятелите и роднините когато посещават семейството. Новите майка и татко обикновено се нуждаят от спокойствие, подкрепа и почивка, а понякога гостите ги натоварват и уморяват допълнително.

Към бъдещите и настоящите родители
Най-вероятно вече се чувствате неспокойни заради това, че ще се наложи да посрещате гости след появата на бебето. Това е напълно разбираемо! Много нови родители предпочитат да отложат гостуванията за времето, когато бебе навърши 40 дни и това е напълно ОК! Други се безпокоят бебе да не се разболее, особено ако се е родило през зимните месеци. Във всеки случай е добре това да бъде обсъдено между партньорите още преди раждането, така че да няма разминаване в гледните точки. Обсъдете кои посетители са добре дошли в тези най-първи дни след прибирането ви у дома? Колко дълго могат да останат? Какво очаквате от тях и т.н.?

Надяваме се, че тази статия ще ви даде сили да отстоявате себе си и допустимите граници на вашето семейство, за да се чувствате максимално комфортно с новороденото у дома.

Към приятели и роднини на нови родители
Ако вие сте в ролята на приятел или роднина на станали наскоро родители е важно да имате предвид че най-вероятно те са изключително изтощени и претоварени. Възстановяването след самото раждане (независимо какво е то) и недоспиването оказват голямо влияние върху родителите.
Въпреки че повечето нови родители се радват и гордеят да покажат своето ново бебе, най-често те се нуждаят от подкрепа и помощ. Вашето посещение при тях не би трябвало да ги натовари… дори напротив! И в този материал ще ви разкажем как да бъдете от максимална подкрепа за тях в този важен и деликатен момент.

{Искате ли нашия безплатен лист с тези 24 правила, който да можете да принтирате и разпространите при нужда? Намерете го тук! }

Развълнувани ли сте да се запознаете с най-новия член на близко семейство? Не забравяйте тези 24 правила когато отидете да видите новите родители и тяхното бебе!

24 правила, които да спазим, посещавайки новородено

ПРЕДИ ПОСЕЩЕНИЕТО ВИ

1. Винаги съгласувайте с родителите времето, по което ще гостувате
Определено не е приятно да се появите без предупреждение при новородено! Това е може би най-лошото нещо, което можем да причиним на новата майка.

2. Пригответе и вземете топла храна!
Има толкова много промени, към които новите родители трябва да привикнат през първите няколко седмици след раждането на бебето и затова готвенето често е последното нещо, за което имат време. Жеста да се донесе домашно приготвена храна означава много! Ако не готвите, вземете готово ястие! Или пък вземете здравословни закуски за кърмещата майка (суров бар, плодове, хумус и тн.)

3. Оставете силните аромати за друг път
Ако пушите, уверете се, че облеклото ви няма уханието на тютюнев дим.
Не използвайте силен парфюм или одеколон. Много хора, особено бебетата, са изключително чувствителни към дим, силни парфюми и аромати.

4. Не забравяйте за по-големите деца (ако има такива)
Когато посещавате новородено, в никакъв случай не забравяйте за голямото братче или сестриче. Обърнете му внимание, поговорете си и поиграйте заедно. Може да поднесете и малък подарък, така че по-голямото дете да се чувства специално!

5. Не водете вашите деца при новороденото
Предложете да посетите семейството без малките ви деца. Малките деца често са преносители на много безобидни вируси, които обаче могат да са предизвикателство за имунитета на едно бебе или току-що родила жена. Дори да попитате новите родители, те често биха били притеснени да бъдат честни с вас.
Някои нови родители пък просто не обичат шума. Свръхстимулацията (от един тодлър например) също не е много подходяща за едно новородено!

6. Помислете и за таткото
Въпреки че повечето татковци няма да си признаят, те често се чувстват изолирани и пренебрегнати. Понякога в отрицанието си те дори сами не осъзнават как точно се чувстват.
Когато посещавате новороденото и новата майка, не забравяйте и новия татко! Донесете му пура, бира или подарък, подходящ за нови татковци. Или просто се поинтересувайте и от него, попитайте как се чувства и има ли нужда от някаква помощ. Със сигурност ще го оцени.

{Още: Очаквайте скоро новата кутия на Mamma Box – подходящ подарък за нови бащи 🙂 }

КОГАТО ПРИСТИГНЕТЕ

7. Измийте ръцете си
Имунната система на новороденото е незряла. Една настинка при тях може да доведе до сериозни усложнения. Освен това изтощените родители също могат лесно да се разболеят.

8. Направете комплимент на новата майка
Новата майка често се чувства несигурна поради големите промени и грижи покрай новороденото. Тя може да се чувства напълняла, недоспала, уморена, стресирана… Кажете й нещо мило и от сърце <3

9. Не създавайте повече работа
Посещавайки семейството не очаквайте да бъдете обгрижени и нахранени. По скоро имайте готовност да почистите след себе си при нужда.

10. Не бъдете прекалено шумни!
Не само, че на уморените родители няма да им се понрави шума, но и новородените лесно се стряскат. Опитайте се да не говорите прекалено високо, за да не стреснете бебето.

11. Не се втренчвайте по време на кърмене
Ако по време на гостуването ви се случи така, че майката трябва да накърми бебе, предложете да излезете от помещението, така че тя да се чувства най-комфортно. Ако няма против и все пак останете наблизо се уверете, че не се взирате! Ако вие самите се чувствате неудобно, то това е чудесен момент да предложите помощта си и да изпълните някоя задача в кухнята да кажем 😉

АМИ БЕБЕТО?

12. Не събуждайте бебето
Не очаквайте да видите новороденото будно. Те спят през по-голямата част от денонощието. Ако са будни, то обикновено трябва да се хранят, така че дайте възможност на родителите да починат и го оставете да спи!

13. Не целувайте новороденото
Това е тема, която наистина кара повечето нови родители да се чувстват неудобно. Не го правете, освен ако не сте сигурни, че родителите нямат против. Дори и да ги попитате, има вероятност да накарате родителите да се чувстват задължени да се съгласят, така че по-скоро се въздръжте.

14. Не очаквайте, че ще гушкате бебето
Макар че вероятно ще имате шанс да подържите бебето, не очаквайте, че това ще се случи на всяка цена. По време на вашето посещение, бебето може да е нервно, кърмещо се или да спи. Някои бебета са изключително чувствителни и многото стимули около тях може да доведат до непрестанен плач. Бебето може да има и колики. Оставете родителите да се погрижат за него и не настоявайте.

15. Не пренебрегвайте сигналите за глад
Ако сте гушнали бебе и то е будно, има вероятност да забележите някои ранни сигнали на глад като отваряне на устата, смучене на пръсти, ръчички и т.н. Това са ранни сигнали, подавани от бебе, че е гладно. Време е да върнем бебето на мама, преди да започне да плаче!

И ОЩЕ

16. Никога не посещавайте новородено ако сте болни
Не посещавайте семейството дори с лека настинка. Изчакайте докато оздравеете.

17. Не съветвайте
Новите майки получават прекалено много непоискани съвети. Това може да бъде изтощително. Запазете съветите за себе си, освен ако изрично не бъдете попитани за нещо!

18. Не посещавайте семейството, освен ако не сте готови да помогнете!
Предложете своята подкрепа и помощ. Винаги ще има нещо, с което да бъдете полезни! Не се колебайте да предложите конкретна такава: прибиране на дрехи, пускане на съдомиялната, леко разтребване, изхвърляне на боклука, разходка на кучето 😉 или пък съдействие при замяна на някой дублиращ се бебешки подарък… Имате нужда от още идеи? Преди да тръгнете, попитайте майката или таткото, дали имат нужда от нещо, което вие можете да вземете за тях пътьом!

19. Уважавайте желанията на новите родители
Новите родители може да имат специфични изисквания за вашето посещение. Дори да не ги разбирате, уважете ги.

20. Стойте далеч от социалните мрежи
Не споделяйте снимки на новороденото и/или семейството в социалните мрежи без тяхното изрично съгласие. Това е новина, която само те, ако желаят, ще споделят.

21. Не задавайте твърде много въпроси
Някои нови майки са по-внимателни за това, което споделят. Ако тя не говори за раждането или пък за това как се чувства, не питайте. Може да се нуждае от повече време преди да се почувства готова да сподели, особено ако раждането е било трудно и/или травмиращо. Освен това новите майки често се борят с много емоции през първите седмици. Те могат да са объркани и да не знаят как се чувстват. Времето обикновено помага, така че е най-добре да не настоявате! Ако обаче иска да говори и да ви сподели историята си за например раждането – изслушайте я. Това е чудесен начин да подкрепите новата майка!

22. Не питайте дали бебето спи през цялата нощ!
Новородените не спят през цялата нощ! Те трябва да се хранят често, така че опитайте се да не задавате този въпрос! Това само кара новите родители да се притесняват дали пък нещо не е наред с бебето им.

23. Не бъдете изненадани и не се обиждайте, ако новата майка е емоционална, тревожна или разстроена
Новата майка често е емоционална или се тревожи твърде много през първите седмици след раждането. Хормоните в тялото й (и липсата на сън) влияят върху настроението и емоциите й. Не се изненадвайте от това и не го приемайте лично. Нужно е време преди новата майка да се почувства уверена в новата си роля.
Вместо това бъдете търпеливи и я окуражете! Каквото и да правите, не я критикувайте и не й казвайте как да бъде майка. Позволете й да се учи и да израсте като такава.

И ЗА ФИНАЛ

24. Не оставайте прекалено дълго
Не прекалявайте с времето, за което гостувате на семейството! Освен ако не помагате с нещо, ограничете визитата си до около половин час.
Новите родители може да са твърде учтиви да ви помолят да си тръгнете, но следете за признаци на умора, незаинтересованост от разговора или нужда от сън. Ако бебето спи, те вероятно също ще искат да поспят!

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.

Ще харесате и...
error: