Много бъдещи майки прекарват часове в проучване и изготвяне на своя идеален план за раждане. Още толкова часове поне прекарват в избор на перфектната количка за новия член на семейството, което е страхотно ? Но аз вярвам, че подготовката за осигуряването на грижи и за мама след раждането е също толкова важна.

Новата майка има нужда да се наслади на перфетктно застинали във времето моменти с новороденото си. Има нужда да даде възможност на тялото си да се излекува и възстанови след раждането. Не трябва да има бързане. Не трябва да има пришпорване.

Ако попитаме, която и да е майка, кое е първото нещо, което се променя след като се роди бебето, съм сигурна, че отговора й ще бъде, че това е грижата за себе си. Което е разбираемо – изключително трудно е да намираш време за себе си, когато имаш малко бебе, което буквално се нуждае от теб 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
Обаче, забелязали ли сте как стюардесата винаги ви казва да поставите първо собствената си кислородна маска, преди да се погрижите за тази на детето си? В това не само има смисъл, но е и критично важно. Не можете да се погрижите за някой друг, ако не можете да дишате. Ако не се погрижите за собствените си нужди, всички около вас ще страдат и обратното. Поради тази причина здравето (не само физическото) на майката оказва влияние върху цялото семейство. Има толкова истина в израза „ако мама е нещастна – всички са нещастни“!

{ ОЩЕ: Видяхте ли новите Мамма Бокс месечни абонаменти с цени само от 34.99 лв. на месец?}

Така че, когато една общност се грижи за новата майка и й помага да се грижи за себе си – общността се грижи и за цялото семейство.

Традициите за следродилна грижа са част от много и различни култури по света и има основателни причини за това, защото става въпрос за много повече от самото физическо изцеление.

Даването на нов живот е трансформиращо и променящо душата събитие. И грижите след раждането са и трябва да надхвърлят грижата единствено за физическото възстановяване. Новата майка преоткрива себе си по един нов начин, особено раждащите за първи път. Тя се нуждае от време и от грижа, за да процъфти в тази нова за нея действителност. Нуждае се от насоки и мъничко увереност, за да се справи с предизвикателствата, с които ще се сблъска неизбежно, като нова майка.

Затова планирайте и… планирайте

Подгответе своя постпартум план още докато сте бременна. Не чакайте бебето ви да се роди, за да разберете как ще се справите с новата действителност. Нали сте чували поговорката: „За да отгледаш едно дете е нужно цяло село!“? Организирайте вашето „селце“: вашият партньор, семейство, приятели и дори съседи. Разберете как те могат да ви предложат подкрепа и не се страхувайте да поискате такава. Повечето хора обичат, когато им се дават конкретни задачи, защото това ги кара да се чувстват полезни. Определете най-добрите хора за всяка задача – от прането до рамото, на което ще поплачете (при нужда, разбира се ? ).

{OЩЕ: A можете да се запишете и за бюлетина ни и ще получите достъп до нашето предложение за мини постпартум план веднага:Животът с новородено може да бъде див и непредсказуем и Майчинството никога не е било предназначено да бъде солова мисия. Необходима е цяла една общност – вашата общност, която да ви подпомага по пътя на тази забележителна промяна в живота ви.

Грижата за майките може да не е присъща на нашата култура така, както е присъща на други нации, но желанието ни да помагаме един на друг е вродено. Понякога хората просто се нуждаят от побутване.
А ако нямате много хора, от които можете да потърсите помощ, то обърнете се към квартални групи от майки и поискайте помощ от човек, на който имате доверие. Но не е нужно да бъдете сами!

СЛЕДВА: скоро четете Първите 40 дни… след раждането (Част II)

 

Информацията в този сайт НЕ Е медицински съвет. Молим да се обърнете към съответния специалист при наличието на здравословен проблем.